Boller

Jeg har i mange år bagt alt selv. Både rugbrød, brød, boller, småkager, kager osv.. Bollerne bager jeg uden opskrift, og de bliver derfor aldrig ens. Det kommer an på hvad der er på lager. Hvis der en rest grahams- eller rugmel ryger det i dejen. Målene i opskriften bliver dog brugt som rettesnor. Nu vil jeg alligevel prøve at forklare hvordan jeg gør.

ForfatterBülowKategoriSværhedsgradLet

Portioner1 portion
Forberedelse4 timerTilberedning30 minutterSamlet4 timer 30 minutter

 8 dl vand
 15 g Økologisk gær
 1 spsk Sukker
 8 dl økologisk manitobamel
 4 dl økologisk fuldkornshvedemel
 3 tsk Havsalt
 3 dl økologisk hvedemel
24 - 32 boller

1

Smulr gæren og rør den ud i koldt vand. Tilsæt sukker og manitobamel. Rør på røremaskine med dejkrog. Tilsæt fuldkornshvedemel og tilsæt saltet. Rør på lav hastighed i 5 minutter. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen indtil dejen slipper røreskålens kanter. Min dej er rørt i ca. 15-20 minutter. Dæk dejen med husholdningsfolm og et rent viskestykke. Hæver ca 4 timer på køkkenbordet.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Fold 1/3-del af dejen ind over dejen og gentag fra den anden side. Brug 2 dejspartler af enten plastik eller metal. Form dejen med spartlerne til en aflang klump på ca 30 x 40 cm. (Det er ikke så vigtigt med målene) Del dejen på midten til 2 lige store dejklumper. Hver klump deles nu i 4 klumper, der deles i hver 3 eller 4 boller, alt efter hvor store bollerne skal være. Form og læg bollerne med spartlerne på 2 bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve 15-30 minutter på køkkenbordet dækket med rene viskestykke. Varm imens ovnen på på 250 grader varmluft. Sæt pladerne i ovnen - smid 1/2 dl vand ind i bunden af ovnen og bag dem gyldne i 13-17 minutter. Tjek om de er bagt nok ved at banke på undersiden af bollerne. Hvis de lyder hule er de bagt nok. Måske er det nødvendigt at bytte rundt på pladerne og/eller vende pladerne om, hvis ovnen ikke bager jævnt. Køl bollerne af på en bagerist. Bollerne kan fryses.

Ingredienser

 8 dl vand
 15 g Økologisk gær
 1 spsk Sukker
 8 dl økologisk manitobamel
 4 dl økologisk fuldkornshvedemel
 3 tsk Havsalt
 3 dl økologisk hvedemel
24 - 32 boller

Directions

1

Smulr gæren og rør den ud i koldt vand. Tilsæt sukker og manitobamel. Rør på røremaskine med dejkrog. Tilsæt fuldkornshvedemel og tilsæt saltet. Rør på lav hastighed i 5 minutter. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen indtil dejen slipper røreskålens kanter. Min dej er rørt i ca. 15-20 minutter. Dæk dejen med husholdningsfolm og et rent viskestykke. Hæver ca 4 timer på køkkenbordet.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Fold 1/3-del af dejen ind over dejen og gentag fra den anden side. Brug 2 dejspartler af enten plastik eller metal. Form dejen med spartlerne til en aflang klump på ca 30 x 40 cm. (Det er ikke så vigtigt med målene) Del dejen på midten til 2 lige store dejklumper. Hver klump deles nu i 4 klumper, der deles i hver 3 eller 4 boller, alt efter hvor store bollerne skal være. Form og læg bollerne med spartlerne på 2 bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve 15-30 minutter på køkkenbordet dækket med rene viskestykke. Varm imens ovnen på på 250 grader varmluft. Sæt pladerne i ovnen - smid 1/2 dl vand ind i bunden af ovnen og bag dem gyldne i 13-17 minutter. Tjek om de er bagt nok ved at banke på undersiden af bollerne. Hvis de lyder hule er de bagt nok. Måske er det nødvendigt at bytte rundt på pladerne og/eller vende pladerne om, hvis ovnen ikke bager jævnt. Køl bollerne af på en bagerist. Bollerne kan fryses.

Notes

Boller, manitoba og fuldkorn

(Besøgt 294 gange, 1 besøg i dag)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *